Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği


Üniversiteye yeni başlayacak arkadaşların ikilem arasında kaldığı sorunlardan bir tanesi “yazılım mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği aralarındaki fark nedir?” veya “bu iki bölümden hangisinin iş imkanı daha çok?” gibi sorulara yanıt verdik. Aralarında temel birkaç farklılık dışında çokta bir fark bulunmamaktadır. Bu iki bölümü tercih etmeden önce iki bölümde derslerine bakmanızı öneririm. zaten baktığınızda anlayacaksınız hangi dersler sizin ilgi alanınıza uygunsa onu tercih edin.
Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği

bilgisayar mühendisliği donanım ve yazılım ile ilgilidir. Bilgisayar mühendisliğinde 3 ana dal ayrılır; yazılım mühendisliği, donanım mühendisliği ve bilgisayar bilimidir. bilgisayar mühendisliğinde elektrik elektronik ve yazılım derslerini alırsınız.

Yazılım Mühendisliği

yazılım mühendisliğinde ise donanım dersi yok denecek kadar azdır ya da bu dersler size seçmeli olarak sunulur. Yazılım mühendisliğinde, yazılıma ait bilgiler daha detaylı bir şekilde alırsınız. Bilgisayar mühendisliğinde bir dönem olarak gösterilen yazılım dersini geniş çaplı olarak tüm detaylarıyla görürsünüz.

Yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği sektördeki durumu ne?

Yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği bölümü mezunu da ülkemizde %90-95 oranında aynı işi yapmaktadır. Bazı firmalar bu iki bölümü ayırmaksızın işe alırken, az da olsa bazı firmalar iki bölümden birini tercih etmektedir. Her iki mesleğinde maaş ortalama birbirine yakın, yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği ortalama maaşları; 2 yıl tecrübesi olan 2000- 3500 TL, 2-5 yıl arası tecrübesi olan 3500-5000 TL, 5 yıl üzeri tecrübesi olan 5000 TL üzeri ortalama maaş almaktadır. Şunu unutmayın maaşınızı bölümüze göre değil ne kadar tecrübeniz ve ne kadar bilgiye sahip olmanız ile maaşınız belirlenir.
2020 yılı baz alınarak kariyer.net sitesindeki yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliğinin ortalama maaş verileri.
Bilgisyar Mühendisi Maaşları

Yazılım Mühendisi Maaşları
Unutmayın! Paylaşmak; kazanmanın en hızlı ve kolay yoludur. Bir sonraki blog’ta görüşmek dileğiyle esen kalın.